News


 
 

Ar trīs koncertiem nedēļas nogalē sāksies 30. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls

01. MARCH

2022


No 4. – 12. martam norisināsies Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, ko jau 30. gadu rīko Liepājas Simfoniskais orķestris. Šajā nedēļas nogalē ar koncertiem 4. un 5. martā uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Savukārt 6. martā gaidāms arī krievu pianista Aleksandra Meļņikova solo koncerts.

4. martā pulksten 19 jubilejas festivālu kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves atklās tādi Latvijā un ārpus tās robežām pazīstami solisti kā ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Reinis Zariņš un flautiste Dita Krenberga.

Koncertā skanēs gan klasiķu Johana Sebastiāna Baha, Franka Martēna un Paula Hindemita darbi, kur katru solistu varēs dzirdēt atsevišķi. Bet gaidāms ir arī pirmatskaņojums Artura Maskata trīskāršajam koncertam “Bērnības taureņu dejas”, kas tapis pēc visu trīs solistu un Liepājas Simfoniskā orķestra ierosmes.

5. martā pulksten 18 uz festivāla skatuves kāps Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā kopā ar izcilo latviešu vijolnieci Vinetu Sareiku, lai kopīgi atskaņotu Johannesa Brāmsa Vijolkoncertu, kur kaisle mijas ar rotaļīgumu un rāmu mieru.

Savukārt pasaules pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos Andra Dzenīša Otrā simfonija "Silts vējš", kam iedvesmu viens no spilgtākajiem mūsdienu latviešu komponistiem smēlies, vērojot dabu garos pārgājienos gar Latvijas jūras krastu.

6. martā pulksten 18 festivālā gaidāms klaviermūzikas vakars ar pasaulē plaši pazīstamā krievu pianista Aleksandra Meļņikova uzstāšanos. Jau daudzus gadus Vācijā rezidējošais pianists uz Liepāju dodas divējādu sajūtu mākts – jau karadarbības pirmajā dienā viņš publiski pauda nosodījumu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu, norādot, ka ir pārkāpta sarkanākā no sarkanajām līnijām: “Tas notiek tagad, cilvēki bez iemesla mirst noziedzīgā karā.”

Aleksandra Meļņikova solo koncertā skanēs Kloda Debisī Prelūdijas un Hektora Berlioza “Fantastiskā” simfonija Ferenca Lista klavieru transkripcijā.

Par Aleksandra Meļņikova meistarīgo klavierspēli liecina gan tas, ka viņš ir vairāku prestižu konkursu laureāts, gan arī tas, ka viņš ir daudzu mūzikas balvu ieguvējs – tostarp saņēmis prestižās “Echo Klassik”, “Gramophone” balvas un daudzas citas, kā arī ticis nominēts “Grammy” mūzikas balvai.

Viņa meistarību raksturo inteliģence, jutīgums pret smalkām detaļām, perfekcija un pārsteidzošs vēstījums, un to augstu vērtē arī kritiķi.

Savukārt jau nākamās nedēļas nogalē festivālu noslēgs prestižā britu stīgu kvarteta “Albion Quartet” uzstāšanās 10. martā, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts ar ukraiņu operzvaigzni Ludmilu Monastirsku 12. martā.

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 2022. gada 4. līdz 12. martam norisināsies jau 30. reizi, un piecos koncertos pulcēs izcilus dažādu žanru mūziķus un piedāvās jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumus. Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotajā festivālā uzstāsies tādi Latvijā un ārpus valsts robežām pazīstami solisti kā ērģelniece Iveta Apkalna, pianisti Reinis Zariņš un Aleksandrs Meļņikovs, flautiste Dita Krenberga, vijolniece Vineta Sareika, operdziedātāja Ludmila Monastirska un stīgu kvartets no Lielbritānijas “Albion Quartet”, kā arī tiks prezentēts trīs latviešu simfoniskās mūzikas CD izdevums.

30. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atbalsta Kultūras ministrija, Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs.