News


 
 

Kuzma gandarīts par pirmo sezonu Liepājas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā

08. MAY

2023


Piektdien, 12. maijā, pulksten 19 Liepājas Simfoniskais orķestris noslēgs savu pirmo sezonu galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā, koncertzālē “Lielais dzintars” atskaņojot Riharda Štrausa, Sergeja Prokofjeva un Gundara Pones mūziku. Uz aizvadīto sezonu ar lielu gandarījumu atskatās pats Guntis Kuzma.

“Man šī bija lieliskiem muzikāliem piedzīvojumiem pilna sezona, un tās noslēgumā ir sajūta, ka daudz tuvāk esmu iepazinis orķestra mūziķus, viņu ansambļa sajūtu, vienmēr emocionālo muzicēšanas dziļumu,” pieredzētajā dalās diriģents Guntis Kuzma. 

Kuzma arī uzsver lieliskos darba apstākļus orķestrim koncertzālē “Lielais dzintars”, tostarp spēlēšanu no bedres, par ko mūziķi un klausītāji varēja pārliecināties Hektora Berlioza operas “Fausta pazudināšana” uzvedumā aizvadītā gada oktobrī.

“Bija daudzas satikšanās ar brīnišķīgiem skatuves partneriem un draugiem mūzikā, no kuriem nosauksim kaut tikai Ivetu Apkalnu, Kristīni Balanas, Andreju Osokinu, Risto Jostu. Joprojām ausīs skan Beātes Zviedres dzirkstošais balss sudrabs Vecgada programmā, Daniila Bulajeva vijoles tonis Mendelszona koncertā, Reiņa Zariņa tvēriens Mediņa koncertā un Kristiana Lindberga neparastais, spilgtais Sibēliusa Otrās simfonijas lasījums,” stāsta Kuzma.

Sevišķu gandarījumu Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents pauž par kritikas atzīto Jura Karlsona simfoniskās mūzikas albumu “Dances of life and death” un pirmatskaņojumiem: Artura Maskata un Kārļa Vanaga trīskāršajiem koncertiem, kā arī Ilonas Breģes Ceturto simfoniju.

Liepājas Simfoniskā orķestra 142. koncertsezonas atklāšanas koncerts izpelnījās lielu ievērību – tas ieguva prestižo Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu kultūrā “Kilograms kultūras”. 

Tikpat jaudīgi orķestra mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma plāno sezonu arī noslēgt, koncerta programmā iekļaujot divas 20. gadsimta sākuma mūzikas izcilības – Riharda Štrausa simfonisko poēmu “Makbets” un Sergeja Prokofjeva Trešo klavierkoncertu ar pianista Antona Ļahovska solo.  

Koncertu varēs dzirdēt arī Latvijas Radio 3 tiešraidē.

Koncertsezona noslēdzas, un Liepājas Simfoniskais orķestris aicina savus klausītājus baudīt vasaru, protams, neaizmirstot par mūzikas neatkārtojamo klātesamību dvēseles veldzēšanā.

Šovasar orķestris sarūpējis divus burvīgus muzikālus vakarus koncertdārzā “Pūt, vējiņi!”: 15. jūlijā krāšņā opermūzikas galā koncertā klausītāji varēs baudīt slavenu operu uvertīras, ārijas un ansambļu dziedājumus, ko radījuši tādi mūzikas dižgari kā Džuzepe Verdi, Džoakīno Rosīni, Pjetro Maskanji, Žils Masnē un Šarls Guno; 26. augustā Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar ģitāristu un komponistu Kasparu Zemīti, kā arī dziedātājiem Renāru Kauperu, Daumantu Kalniņu un Elzu Rozentāli sastapsies simfoniskā sarunā ar vienu no izcilākajiem latviešu komponistiem – Imantu Kalniņu.

2. jūlijā Liepājas Simfoniskais orķestris koncertēs arī XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncertā svētku dalībniekiem, savukārt 5. augustā esat aicināti uz festivālu „Liepājas skaņas Rundāles pilī”, kura programmā iekļauti trīs pasākumi, tematiski caurvijot kultūras un mākslas vēsturi no antīkās pasaules līdz pat mūsdienām.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Koncertus atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.