News


 
 

Liepājas koncertzālē pirmizrādi piedzīvo latviešu oriģinālopera bērniem “Mūž(-uš)īgais lidojums”

10. OCTOBER

2022


Sestdien, 8. oktobrī koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājas operas simtgades programmu atklāja ar jaunu un vēl nebijušu latviešu oriģināloperu bērniem “Mūž(-uš)īgais lidojums”, kas apmeklētājus pārsteidza ar unikālu scenogrāfiju, augstvērtīgu muzikālu baudījumu un atraktīviem māksliniekiem. Iestudējums uz skatuves pulcēja gan operas solistus, gan dziedātājus, gan 125 topošos mūzikas un mākslas profesionāļus.

Operas veidošanā tika iesaistīta daudzsološa radošā komanda. Libretu sarakstījusi dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce, savukārt mūzikālu piepildījumu šim stāstam radījis komponists Jēkabs Nīmanis. Iestudējuma māksliniecisko ietvaru veidoja izcilā režisore Māra Ķimele, savukārt par īpašu un mazajiem skatītājiem iedvesmojošu scenogrāfiju rūpējās Reinis Suhanovs – skatītāju priekšā balti papīra ruļļi jauno mākslinieku rokās pārvērtās par tērpiem, priekšmetiem un ainavām.Muzikālo vadību uzņēmās diriģents Kaspars Ādamsons. 

Jaundarbs atklāja stāstu par Mušu, kura uzzinot, ka viņai atlicis dzīvot tikai piecas dienas, apņēmības pilna devās meklēt mūžību. Pa ceļam sastopot dažādus tēlus, viņa meklēto atrada tur, kur nekad nebija to gaidījusi, – saulē, jūrā, mūzikā, draudzībā un “Lielajā dzintarā”. Šo piedzīvojumiem bagāto ceļojumu izspēlēja un izdziedāja Latvijas Nacionālās operas solistes Laura Grecka (Muša) un Marlēna Keine (Vardes kundze un Kontroliere), aktieris-operdziedātājs Juris Jope (Vardes kungs un Tramvajs), dziedātājs Jānis Strazdiņš (Runcis) un LMMDV audzēknis Mārtiņš Kalniņš (Puika). 

Iestudējuma pamatu gan reti redzētajā orķestra bedrē, gan uz lielās skatuves veidoja talantīgie un muzikālie Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi. 120 jaunie mūziķi un dziedātāji no skolas orķestra, bigbenda, ģitāristu ansambļa, meiteņu un zēnu koriem, zvanu ansambļa, flautas, klavieru un vijoles trio un sitaminstrumentu ansambļa diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā piešķīra stāstam sapņainu, dinamisku un mūžībā plūstošu noskaņu. Iestudējuma atmosfēru un telpu radīja 5 talantīgi mākslas skolas audzēkņi, kuri priekšnesuma laikā visiem solistiem zīmēja tērpus, kā arī radīja varžu dīķi, Runča ērto krēslu, Tramvaja vagonus, gardu saldējumu un dzintara mūžības skarto Mušas ceļojumu.

Pēc iestudējuma projektā iesaistītajiem jauniešiem un arī viņu pedagogiem atzinīgus vārdus veltīja gan koncertzāles vadība, gan radošā komanda. 

“Vēlos teikt lielu paldies Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolai. To, ko jūs šodien izdarījāt, tas ir vienkārši fenomenāli. Vienas nedēļas laikā uzvest operu, tas ir brīnums. Mēs varam lepoties ar to, ka “Mūž(-uš)īgais lidojums” ir faktiski Latvijā pirmā oriģinālopera, kas radīta Liepājas jauniešiem. Tas ir mantojums, kuru mēs esam iemūžinājuši Mušā un varēsim rādīt arī pēc 100 gadiem,” gandarīti izteicās koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons

Atzinīgus vārdus janiešiem veltīja arī režisore Māra Ķimele: “Es vienmēr no jauna jūtos pārsteigta un brīnos par to, cik mums ir talantīgi bērni un jaunieši. Jūs esat tik talantīgi, ka man trūkst vārdu. Jūs esat gan mūziķi, gan aktieri, gan mākslinieki – jūs visi esat brīnums!”

FOTO GALERIJU aicinām skatīt mājas lapas sadaļā "FOTO/VIDEO" (Autors: Edgars Pohevičs)

Liepājas operas simtgades svinību turpinājumā paredzēti vēl trīs notikumi – 11. oktobrī klātienē un tiešraidē būs iespēja klausīties izglītojošu lekciju par operas tradīcijām Liepājā, 28. un 29. oktobrī gaidāms grandiozs Hektora Berlioza operas “Fausta pazudināšana” iestudējums Maestro Imanta Rešņa vadībā, savukārt 29. oktobrī tiks atklāta vēsturiska izstāde, kurā būs skatāmas Liepājas operas vēstures liecības. Plašāka informācija par visiem notikumiem pieejama koncertzāles mājaslapā www.lielaisdzintars.lv.

Notikumus ar Liepājas pašvaldības, Eiropas Reģionālās attīstības fonda, SIA “UPTK”, “Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” attīstības biedrības” un Liepājas muzeja atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”. 

Related events


MARCH