News


“Lielajā dzintarā” skanēs Kalifornijas iedvesmota klaviermūzika

12. OCTOBER

2022


Svētdien, 16. oktobrī plkst. 15.00 Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” koncertsērijā “Personīgi” viesosies viens no labākajiem amerikāņu mūzikas ekspertiem Latvijā, pianists Juris Žvikovs. Savā jaunākajā koncertprogrammā “Made in California” mūziķis aicinās klausītājus iepazīt brīvības mūzikas garšu 20. gadsimta amerikāņu komponistu daiļradē. Koncerts Liepājā notiks sadarbībā ar Rudens kamermūzikas festivālu, kurā šī programma skanēs 20. oktobrī “Spīķeru koncertzālē”.

Koncertprogrammā “Made in California” jeb “Radīts Kalifornijā” pianists savā interpretācijā atskaņos mūziku, ko iedvesmojusi daudzšķautņainā Kalifornija. “Mūzikā šis zemes nostūris ir devis vairākas personības, kuras ir atvērušas durvis uz jauno pasauli. Diemžēl bieži tas, ko šīs personības paveikušas, un tas, ko mēs par to zinām, ir neiedomājami neproporcionāli un kaut kādā ziņā netaisnīgi. Tam, ko pasaules klaviermūzika zina kā klasterus, sagatavotās klavieres un stīgu klavieres, ir bijis pārsteidzošs sākums – radikāls, revolucionārs, nozīmīgs un mūzikas valodā paliekošs. Šis koncerts ir veltīts tieši šiem jaunatklājējiem, kuru radošās darbības pēcgrūdienus izbaudām vēl šodien. Henrijs Kauels (Henry Cowell), Džons Keidžs (John Cage), Džons Adams (John Adams), Džordžs Krams (George Crumb)… Viņi ir šīs koncertprogrammas varoņi,” par programmu atklāj Žvikovs. 

Visu programmā iekļauto komponistu plejādi var raksturot kā mūzikas žanru celmlaužus. Programmā tiksim iepazītināti ar konceptuālista, brīvdomātāja un par izgudrotāju dēvētā komponista Džona Keidža mūziku, tai skaitā viņa pasaulslaveno skaņdarbu “4'33'”, kā arī viņa skolotāja, ekscentriskā komponista Henrija Kauela eksperimentālo spēli ar melnbaltajiem taustiņiem un klavieru stīgām.

Minimālisma žanra tradīcijās skanēs laikmetīgās klasiskās mūzikas komponista Džona Adamsa ekspresija viņa skaņdarbos “China Gates” un “Phrygian Gates”, kuri kā trīsošs, mutuļojošs ūdens vedina klausītāju ceļot konstantā kustībā. Tam sekos avangarda komponista Džordža Krama personīgā mūzikas valoda, kas svārstās no sapņaina miera līdz pārdzīvojumam, iedvesmojoties no Bēla Bartoka daiļrades.

Programmas noslēgumā, zīmīgi parādot Kalifornijas krāšņo kultūras sakausējumu, izskanēs par pasaules mūzikas “krusttēva” dēvētā komponista Lū Harisona skaņdarbs “A Summerfield Set”.

Video. Juris Žvikovs iepazīstina ar programmu “Made in California”: 

Tradicionāli “Lielā dzintara” koncertsērijai “Personīgi” – visiem apmeklētājiem pēc koncerta 2. stāva galerijā būs iespēja satikties ar mūziķi neformālā gaisotnē, lai aprunātos par viņa radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem. Pēckoncerta sarunas atbalsta mazumtirdzniecības veikalu tīkls “SPAR Latvija”.

Pianists Juris Žvikovs iemantojis atpazīstamību kā aizrautīgs 20. un 21. gadsimta klaviermūzikas eksperts, kurš vienlīdz meistarīgi ieskandina kā melnbaltos taustiņus, tā arī ar dažādiem elementiem iepriekš sagatavotas klavieru stīgas. Regulāri sniedz solokoncertus Latvijā un ārpus tās, uzstājas ar labākajiem Latvijas orķestriem Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Nacionālās operas orķestris, aktīvi spēlē kameransambļos. Piedalījies arī vairākos mūzikas festivālos, tajā skaitā Gidona Krēmera kamermūzikas festivālā Lokenhauzā, Francijas Radio festivālā Monpeljē, Franču mūzikas festivālā Bailu, Ķīnā. Bijis vairāku starptautisku konkursu laureāts, kā arī vairāku mūzikas balvu (tajā skaitā Lielā mūzikas balva, 1994) un stipendiju (tajā skaitā Fulbright Scholarship /1996, 2009, 2018/) ieguvējs. Vienlaikus Žvikovs ir asociētais profesors J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas klavieru katedrā. Sniedzis meistarklases arī vairākās prestižās universitātēs Eiropā un ASV.

Koncertsērijas turpinājumā 20. novembrī ar armēņu mūzikas tradīcijām iepazīstinās duduka spēles virtuozs Arsens Petrosjans un viņa vārdā nosauktais kvartets, bet 11. decembrī izcilais soprāns Gunta Gelgote kopā ar domubiedriem noslēgs gadu ar Vīnes klasiku un baltiešu jaunradi. Koncertus ar Liepājas pašvaldības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā.

Uzziņām aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru. Darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00-17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00-15.00. Tālrunis: +371 634 24 555, e-pasts: info@lielaisdzintars.lv.


Related events


MARCH