News


 
 

Liepājas koncertzālē atklāta Latvijas Dizaineru savienības izstāde “Klusuma dabas”

24. MARCH

2023


Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” atklāta Latvijas Dizaineru savienības izstāde “Klusuma dabas”, kurā katrs mākslinieks definē savas attiecības ar klusumu – tā nozīmi un vietu skaņas piepildītā telpā. Izstāde līdz 4. jūnijam bez ieejas maksas skatāma konncertzāles mākslas telpā “Civita Nova”.

Izstāde veidota kā amorfa un plūstoša, kūrēta dizaineru darbu izlase. Kopumā izstādē skatāmi 20 dizaina darbi, kurus radījuši 25 dažādu paaudžu un nozaru dizaineri. Šie darbi atspoguļo katra interpretāciju par klusumu, paužot to gan ekspozīcijā iekļautā darba materialitātē, gan idejiskā atbruņotībā.

Klusumam ir dažādas dabas, kuras var raksturot arī kā kontrastos balstītus priekšstatus. Tukšums pret pārpilnību. Dziļums pret plakni. Sākums pret beigām. Miers pret bailēm. Klusuma dabas ar mums visiem rezonē citādāk – kādam tas ir patiess miers pat nemierā, bet citam saspringts mirklis pirms nezināma satraukuma. Savus klusuma stāstus dizaineri vizualizējuši produkta dizaina objektos, stikla dizaina darbos, fotogrāfijās, gaismas objektos, audiovizuālās instalācijās, 3D objektos un citos darbos. 

“Izstādes galvenā ideja bija atspoguļot kaut kādu miera stāvokli, kuru katrs dizainers rod sevī, strādājot pie jauna projekta, un to, ko māksla un dizains var rast mūsos. Izvēlējāmies izstādi veidot paradoksālā vidē, jo koncertzāle ir telpa, kas ir skaņu piepildīta un pieprasa skaņu visu laiku. Mēs šeit ienākam ar savu klusumu un pilnīgi dažādām autoru interpretācijām par šo tēmu. Aicinām arī katru no apmeklētājiem nemeklēt konkrētas atbildes uz jautājumu, kas ir klusums un dizains, bet pašiem domāt par to, kas tas ir,” izstādes atklāšanā ierosināja kuratore Auguste Petre.

Koncertzāle kā izstādes norises vieta izvēlēta ar konkrētu nodomu. Tā ir telpa, kurā skaņas funkcija ieņem visbūtiskāko lomu. Izstādes kontekstā tā izaicina pakļaut kontrastus un, ar dizaina objektu starpniecību, radīt nosacītus klusuma punktus vai meditatīvas pieturas – iespēju norobežoties no apkārtējās vides un sadzirdēt klusumu komunikācijā ar dizainu.

Izstādi veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone, kuratore Auguste Petre, projekta vadītāja Barbara Freiberga un tajā skatāmi darbi, kurus radījuši dizaineri: Valdis Celms, Kaspars Endols, Arvīds Endziņš juniors, Arvīds Endziņš seniors, Barbara Freiberga un Gustavs Muzikants, Marta Ģibiete, Anna Hensberga-Varnase, Vīva Ieviņa, Līga Kausiniece, Valters Kiršteins, Linda Lazdiņa, Inese Līne, Miks Pētersons, Sinta Sprudzāne, Jānis Straupe, Iveta Šmita un Kaspars Šmits, Diāna Vernera, Ingrīda Žagata, Lāsma Liepiņa, Elza Ozola, Krista Dintere, kā arī ART+ (Anne Veinberga, Felipe Ignacio Noriega, Patriks Boržā)

FOTO GALERIJU aicinām skatīt mājas lapas sadaļā "FOTO/VIDEO" (Autors: Indulis Pelnēns)

Izstādi organizē: Latvijas Dizaineru savienība sadarbībā ar SIA “Lielais Dzintars”. Atbalsta: AXOR, “AkzoNobel”, Liepājas pašvaldība, “Attēls R”, “Fontaine Hotel Valhalla”, “Braueri Būve” un “URBERG poligrāfijas aģentūra”.

Izstāde bez ieejas maksas skatāma ik dienu, darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai: 11.0017.00, sestdienās, svētdienās: 10.0015.00.Saziņai:T.: +371 634 24 555, E.: info@lielaisdzintars.lv. Izstādi ar Liepājas pašvaldības atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”.

Related events


MARCH