News


 
 

Valsts svētkos “Lielajā dzintarā” izskan latviešu akadēmiskās un tautas mūzikas pērles

21. NOVEMBER

2022


Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” Latvijas 104. gadadienas priekšvakarā izskanējis valsts svētku ieskaņas koncerts, kurā šogad klausītājiem klātienē un tiešraidē visā pasaulē pianists Reinis Zariņš, grupa “Latvian Voices” un Liepājas Simfonskais orķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā izcēla muzikāli spēcinošus skaņdarbus un dziesmas, kurus radījuši latvieši gan tālākā pagātnē, gan mūsdienās.

Koncertu atklājot, svētku uguņošanai līdzīgas noskaņas Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumām uzbūra komponistes Ilonas Breģes Koncertuvertīra simfoniskajam orķestrim, kuras muzikālajā audumā savijušās gaišas un priekpilnas tēmas. Tā bija otrā reize, kad šis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācību orķestrim veltītais darbs atskaņots klausītājiem. 

Pianista Reiņa Zariņa virtuozajā un izjustajā izpildījumā kopā ar orķestri izskanēja aizraujošais un spēcīgu melodiju caurvītais Jāņa Mediņa pirmais un vienīgais Klavierkoncerts, kas uzskatāms par latviešu klasikas standartu, taču Latvijā pēdējo reizi visā tā godībā izpildīts pirms 12 gadiem. Svētku reizē šis tehniski sarežģītais un intimitātes caurvītais skaņdarbs atkal nonāca pie klausītājiem.

Balss plašos apvāršņus un latviešu kultūras saknes atklājām kopā ar vokālo a capella grupu “Latvian Voices”, kuru melodiskās balsis ieskandināja latviešu tautasdziesmas “Jumalo” un “Jo dziedāju, jo skanēja”, kā arī Emīla Dārziņa “Melanholisko valsi” a capella sabalsojumā, kuru veidojusi komponiste, grupas mākslinieciskā vadītāja Laura Jēkabsone.

Patiesu vērienu un saviļņojuma devu koncerta noslēgumā klausītājos raisīja jau iepriekš izziņotais jaunais aranžējums “Latvian Voices” izdaudzinātajam tautasdziesmu ciklam “Latvietes mīts”, kas caur tautasdziesmu vārdiem vēsta par sievieti no dzimšanas brīža līdz pat pēdējām dzīves dienām. Gadu gaitā šis darbs pārtapis no filigrāna a capella cikla līdz koncertuzvedumam, kurā tautasdziesmām pievienojušies latviešu dzejnieču dzejoļi. Īpaši svētku koncertam šis dziesmu cikls izskanēja jaunradītā Lauras Jēkabsones apdarē balsīm un simfoniskajam orķestrim, piešķirot tam simfonisku un piesātinātu nokrāsu.

Šo bagātīgo skanējumu, kurā harmoniski savijas tautasdziesmu un akadēmiskās mūzikas saknes, klausītāji novērtēja ar vētrainām stāvovācijām.

FOTO GALERIJU aicinām skatīt mājas lapas sadaļā "FOTO/VIDEO" (Autors: Edgars Pohevičs)

Koncertu “Valsts svētku koncerts. Latvijai 104” ar Liepājas pašvaldības un Eiropa Reģionālās attīstības fonda atbalstu organizēja SIA “Lielais Dzintars”. 


Related events


MARCH