News


 
 

Cēsu jaunieši rada performanci, apvienojot cirka un laikmetīgās mūzikas pasauli

18. APRIL

2023


Trīs dienu garumā, no 12. līdz 14. aprīlim, koncertzālē “Cēsis” norisinājās radošā darbnīca, kuras laikā gandrīz 50 mūzikas un deju mākslas audzēkņu no A. Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas apguva dažādus laikmetīgās mūzikas un kustību mākslas veidus. Darbnīcas noslēgumā komponista Platona Buravicka vadībā tapa performance, kurā darbnīcas dalībnieki uzstājās kopā ar mūzikas un cirka profesionāļiem. Tā bija otrā radošā darbnīca starptautiskajā projektā “Mākslu laboratorija “CirqueMusique””, ko organizē koncertzāle “Lielais dzintars”, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam.

Radošās darbnīcas laikā P. Buravickis iepazīstināja jauniešus ar skaņas fizikālajām īpašībām un laikmetīgās mūzikas radīšanas procesu, un atšķirīgo notāciju, kā arī ar dažādu uzdevumu palīdzību rosināja iepazīt savu instrumentu daudzpusīgo skanējumu. Jauniešiem bija iespēja plecu pie pleca muzicēt kopā ar profesionāliem mūziķiem, padziļināti apgūstot katra instrumenta spēles knifus un improvizācijas tehnikas. Savukārt cirka nodarbībās dalībnieki apguva pamattehnikas žonglēšanā, akrobātikā un klaunādē, tādējādi attīstot sadarbības prasmes un kustību iemaņas, kas nepieciešamas darbam uz skatuves.

Eksperimentējot ar cirka un mūzikas instrumentu un māksliniecisko izpausmju arsenālu, tika atlasītas un attīstītas idejas darbnīcas noslēguma performancei. Izmantojot dažādās specialitātes, kuras jaunieši apgūst mūzikas skolā (klavieres, stīgu un pūšamos instrumentus, akordeonu u. c.), kā arī kombinējot cirka elementus skaņas radīšanai, komponista P. Buravicka vadībā tapa jaundarbs “Astrālais sapnis” un izrāde, kuras vēstījuma pamatā bija karadarbības nosodījums un aicinājums uz mieru.
Kā atzina paši jaunieši, laikmetīgās mūzikas apguve kopā ar cirka mākslu sniedza iespēju izmēģināt sev nepierastu jaunrades procesu, kā arī gūt daudzveidīgāku pieredzi ārpus ierastās mācību programmas apguves. Turklāt uzstāšanās uz vienas skatuves ar profesionāļiem un saviem skolas biedriem no atšķirīgām specialitātēm, jauniešuprāt, bija arī atspēriens viņu profesionālajai izaugsmei pēc vidusskolas beigšanas.

Mākslu laboratorija “CirqueMusique” turpināsies rudenī, kad radošajās darbnīcās septembrī un oktobrī tiksimies ar Liepājas un Ventspils jauniešiem un komponistēm Lindu Leimani un Santu Ratnieci. Katras radošās darbnīcas mērķis ir smelties iedvesmu projekta noslēgumā plānotajai izrādei, kura taps 2024. gada sākumā. Izrāde būs ieguldījums jauniešu auditorijai paredzēta augstvērtīga mākslinieciskā satura radīšanā un reģionālajā iesaistē.

Plašāka informācija par darbnīcas norisi un plānotajiem pasākumiem atrodama mājaslapas sadaļā "Par mums". Projekts “Mākslu laboratorija “CirqueMusique”” saņem dotācijas 249 972 EUR apmērā no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu ietvaros.

FOTO GALERIJU aicinām skatīt mājas lapas sadaļā "FOTO/VIDEO" (Autore: Liene Leonoviča).