Jaunumi


 
 

Neticami skaista mūzika, ar ko iesākt gadu – Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņos Bēthovena Vijolkoncertu

13. JANVĀRIS

2023


Liepājas Simfoniskais orķestris 27. janvārī pulksten 19 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” Ludviga van Bēthovena mūzikā tiksies ar izcilo vijolnieku Sergeju Dogadinu, diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņojot šī klasikas ģēnija pasaulslaveno Vijolkoncertu.

Bēthovena Vijolkoncerts ir neticami skaista mūzika! Tas ir unikāls lielformāta skaņdarbs, kas ļoti atšķiras no agrāk tapušajiem baroka un klasiskajiem vijolkoncertiem,” stāsta vijolnieks Sergejs Dogadins. “Šis vijolkoncerts ir iezīmējis ceļu lielajiem romantisma koncertiem, kā Johannesa Brāmsa un Pētera Čaikovska rakstītajiem. Skaņdarbs ir piesātināts ar brīnišķīgām melodijām un ir patiesi varena simfonija gan orķestrim, gan vijolei.

Ludviga van Bēthovena 1806. gadā tapušais Vijolkoncerts tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem darbiem vijolkoncertu žanrā, un to regulāri atskaņo koncertzālēs visā pasaulē. Skaņdarbs veltīts Bēthovena bērnības draugam, vijolniekam un arī diriģentam Stefanam fon Breiningam, kura sievai kā veltījums savukārt divus gadus vēlāk tapa šī koncerta pārlikums klavierēm un orķestrim.

Austrijā dzīvojošais vijolnieks – pasaulē prestižāko vijolnieku konkursu laureāts Sergejs Dogadins Latvijas publikai jau ir pazīstams. Liepājas Simfoniskais orķestris ar viņu veiksmīgi sadarbojies jau vairākkārt.

2016. gadā “Lielajā dzintarā” kopīgi tika atskaņots Žana Sibēliusa Vijolkoncerts, bet 2017. gadā šī izcilā mūziķa meistarību varēja baudīt neparastā, īpaši 25. Liepājas Starptautiskajam zvaigžņu festivālam veltītā programmā saspēlē ar vēl diviem pasaulē atzītiem mūziķiem-diriģentiem. Kopā ar altistu Maksimu Risanovu un čellistu Dāvidu Geringu viņš atskaņoja Alfrēda Šnitkes “Koncertu trijiem”, Volfganga Amadeja Mocarta "Sinfonia concertante" un Johannesa Brāmsa Dubultkoncertu.

Virtuozais vijolnieks ir daudzu prestižu konkursu un balvu laureāts. Viņš sniedzis koncertus pasaules ievērojamākajās koncertzālēs un sadarbojies ar vairākiem starptautiski nozīmīgākajiem simfoniskajiem kolektīviem un diriģentiem.

Koncerta programmā iekļauts arī Ilonas Breģes jaunās, pēc kārtas jau ceturtās simfonijas pirmatskaņojums – šo opusu komponiste pabeigusi 2021. gada jūlijā, un tas veltīts viņai vistuvākā cilvēka – viņsaulē aizgājušās mātes Vizbulītes Breģes piemiņai. Simfonijai ir četras daļas, un trešajā daļā komponiste izmantojusi variāciju formu, lai veidotu atmiņu acumirkļu kolāžu, kuru pamatā ir viņas piecu gadu vecumā sacerēta un mātei dāvināta dziesmiņa.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Koncertu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība.


Saistītie pasākumi


MARTS