Jaunumi


 
 

Pianiste Linda Leine “Lielajā dzintarā” savieno poētiskos Pelēča gadalaikus un Skarlati sonātes

16. JANVĀRIS

2023


Svētdien, 15. janvārī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” tika atklāta jaunā kamersērijas “Personīgi” sezona. Daudzsološā pianiste Linda Leine klausītājus kā klātienē, tā tiešsaistē priecēja ar Pavasara, Rudens un Jaungada mūziku no pašas izauklētā Georga Pelēča klaviermūzikas cikla “Gadalaiki” un Dominiko Skarlati sonātēm.

Georga Pelēča klaviermūzikas cikls iepriekš nav ticis ierakstīts, taču pagājušā gada pavasarī Linda Leine to ieskaņoja dubultalbumā “Seasons” jeb “Gadalaiki” koncertzāles “Lielais dzintars” skaņu ierakstu studijā. Kopumā šajā ciklā iekļauti seši skaņdarbi – katram gadalaikam pa vienam un divi, kas veltīti Jaungadam, jo jebkurš gads gan sākas, gan beidzas ar jaunu gadu. Šajā koncertā klausītājiem bija iespēja dzirdēt trīs – Pavasara, Rudens un Jaungada mūziku.

Pianiste apmeklētājiem par šiem trīs skaņdarbiem iezīmēja savas sajūtas: “Pavasara mūziku priekš sevis izjutu uz tādas skumjākas nots kara dēļ, taču šī mūzika pati par sevi aizskar cilvēka dvēseles stīgas. Rudens mūzika, kas neatklāj tipiski saulaino zelta rudens ainu, bet drīzāk atklāj tumšo un lietaino pusi – tajā atrodams tāds poētisms. Koncertā skanēja arī viens no Jaungada skaņdarbiem, kurā ir daudz noskaņas, tāds drudžainums, gaidas un satraukums par to, vai nākamais gads būs labāks, vai mēs būsim labāki.”

Kā mazas pērlītes, Georga Pelēča mūzikālo gadalaiku prozu koncertā caurvija un papildināja piecas itāļu komponista Dominiko Skarlati sonātes, kas, kaut arī rakstītas četrus gadsimtus senā pagātnē, harmoniski sasaucās ar Pelēča polifoniju, faktūru skaidrību, ritmiskumu un poētiskumu. Skarlati ir viens no Pelēča mīļākajiem skaņražiem.

Koncerta noslēgumā skanēja Jaungada mūzika, kam sekoja vētraini klausītāju aplausi. Pateicībā par sniegto atzinību, pianiste dāvāja vēl vienu Pelēča skaņdarbu – “Farewell Saranbade”. Pēcāk sarunās ar klausītājiem pianiste atklāja, ka, tieši iepazīstot šo darbu, aizsākusies viņas interese par Pelēča mūziku un vēlēšanās to nodot tālāk pasaulei.

FOTO GALERIJU aicinām skatīt mājas lapas sadaļā "FOTO/VIDEO" (Autors: OHM.LV)

Koncertsērijas turpinājumā svētdien, 5. februārī, gaidāma beļģu mūsdienu mūzikas pārsteidzošākā ansambļa “Het Collectief” atgriešanās Liepājā, piedāvājot elpu aizraujošu ceļojumu 20. gadsimta kamermūzikā. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3409un koncertzāles informācijas centrā.

Koncertus ar Liepājas pašvaldības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”.

Saistītie pasākumi


MARTS