Jaunumi


 
 

Liepājas Simfoniskais orķestris sezonu noslēgs ar 20. gadsimta šedevriem

03. FEBRUĀRIS

2023


Ar koncertu 12. maijā Liepājas Simfoniskais orķestris noslēgs savu pirmo sezonu galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā, koncertzālē “Lielais dzintars” atskaņojot Riharda Štrausa, Sergeja Prokofjeva un Gundara Pones mūziku. Koncerta īpašais viesis būs pianists Antons Ļahovskis.

Liepājas Simfoniskā orķestra 142. sezonas atklāšanas koncerts izpelnījās lielu ievērību – tas iekļauts Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” fināla balsojumā. Tikpat jaudīgi orķestra mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma plāno sezonu arī noslēgt, koncerta programmā iekļaujot divas 20. gadsimta sākuma mūzikas izcilības – Riharda Štrausa simfonisko poēmu “Makbets” un Sergeja Prokofjeva Trešo klavierkoncertu ar pianista Antona Ļahovska solo.  

Sergejs Prokofjevs bieži tiek dēvēts par vienu no labākajiem 20. gadsimta komponistiem. Nozīmīga ir arī viņa klātbūtne Gunta Kuzmas pirmajā sezonā kā Liepājas Simfoniskā orķestra galvenajam diriģentam – 142. koncertsezonas atklāšanā skanēja Gunta Kuzmas veidota svīta no baleta “Romeo un Džuljeta”. 

Sezonas noslēgumā izteiksmīgu vitalitāti izstaros Prokofjeva Trešais klavierkoncerts, kurā komponistam izdevies saglabāt līdzsvarotu sadarbību starp solistu un orķestri. Atšķirībā no daudzu Prokofjeva priekšteču klavierkoncertu piemēriem, orķestris paceļas pāri pavadījuma lomai, lai ļoti aktīvi piedalītos šajā darbā. 

Ar koncerta solistu Antonu Ļahovski Latvijas publika jau ir labi pazīstama – viņš savulaik viesojies Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, muzicējis klavierduetā ar Tomu Ostrovski un bijis iesaistīts arī citos projektos.

”Man ļoti patīk Latvijas sirsnīgā, viesmīlīgā publika un labās koncertzāles. Turklāt vienmēr patīkami atgriezties pie mūziķiem, kuri jau iepazīti: lai kaut ko kopīgi radītu, personīgais kontakts ir ļoti svarīgs,” intervijā Latvijas Radio 3 ”Klasika” atzinis pats Antons Ļahovskis.

Rihards Štrauss ir autors desmit simfoniskām poēmām. Tās ir muzikālajā izteiksmē un stilistikā neparasti daudzveidīgs žanra apliecinājums, kas simboliski iezīmē robežšķirtni starp 19. gadsimta romantisma laikmetu un 20. gadsimta modernitāti.

Līdzās abiem citzemju dižgariem koncerta programmā likts Liepājā skolas gaitas sākušais trimdas latviešu komponists, viens no mūsu ievērojamākajiem modernistiem Gundaris Pone. Viņš ir vairāku starptautisku kompozīciju konkursu laureāts un bijis mūzikas teorijas un kompozīcijas profesors Ņujorkas valsts universitātes Ņūpalcas koledžā. Viņa kompozīcija La Serenissima ir atzīšanās mīlestībā komponista dievinātajai Venēcijai un itālietei Mariolīnai, kas kļuva par Pones dzīvesbiedri. Iespējams, ka La Serenissima Latvijā skanēs pirmoreiz. 

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Koncertu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.


Saistītie pasākumi


MARTS