Jaunumi


Liepājas koncertzāles “Dzintara muzikālo sarunu klubs” turpināsies ar izglītojošām lekcijām par Latvijas mūzikas vēsturi

10. OKTOBRIS

2022


Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un fondu “Uniting History” izziņo izglītojošā lekciju cikla “Dzintara muzikālo sarunu kubs” otro gadu. Sākot ar 2022. gada 11. oktobri, interesenti kopā ar mūsu valsts izcilākajiem muzikologiem, mākslas pētniekiem un praktiķiem kā klātienē, tā tiešraidē tiks aicināti iepazīt Latvijas mūzikas vēsturi. Pirmajā lekcijā, godinot Liepājas operas simtgadi, ar operas tradīcijām, personībām un likteņiem iepazīstinās mākslas doktore Vēsma Lēvalde.

“Dzintara muzikālo sarunu klubs”, kā jauna iespēja pieaugušajiem papildināt zināšanas par mūzikas vēsturi, savu ceļu uzsāka 2021. gadā, kad interesenti plašāk iepazina Eiropas un pasaules mūzikas vēsturi. Jaunajā lekciju cikla gadā paredzētas kopumā astoņas lekcijas, kas ik mēnesi no oktobra līdz maijam otrdienu vakarosklausītājus vedīs cauri Latvijas mūzikas vēsturei, – no Livonijas mūzikas viduslaikos līdz mūsdienām. Šobrīd interesenti aicināti pieteikt dalību I lekciju semestrim. 

“Uzsākot šo iniciatīvu pagājušajā gadā, bijām patīkami pārsteigti par klausītāju lielo interesi. Lekcijas klausījās vairāki simti cilvēki no visas Latvijas, kuri pārstāvēja plašu interešu loku. Piedalījās gan izteikti kultūrmīļi, gan studenti, gan arī interesenti, kuru profesijas vai dzīves pieredzes nav saistītas ar mūziku. Esam ārkārtīgi priecīgi, ka šo lekciju ciklu varam turpināt arī šogad, pateicoties fonda “Uniting History” atbalstam. Šoreiz dosim ikvienam iespēju ielūkoties Latvijas mūzikas attīstības nozīmīgākajos notikumos, arī personībās, kas ielikuši pamatus mūsu valsts kultūrdzīves veidošanā. Varam lepoties ar savu bagātīgo vēsturi, kurā pārmaiņas un uzplaukuma periodus pieredzējušas vairākas kultūras nozares. Tos mums atklās ne tikai lektori no JVLMA, bet arī ar akadēmiju nesaistīti mākslas un mūzikas nozares profesionāļi,”  akcentē koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons. 

Lekciju cikls ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Tā būs iespēja sastapties gan ar pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot viņu stāstus, pētījumus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece. 

Otrdien, 11. oktobrī plkst. 18.00 padziļinātu ieskatu Liepājas operas vēsturē piedāvās Liepājas mūzikas un radošās dzīves vēsture pētniece, teātra zinātniece Vēsma Lēvalde. Balstoties uz pašas veiktajiem pētījumiem, lektore klausītājus iepazīstinās ar Liepājas operas priekšvēsturi, kur savijusies vācu un krievu muzikālā tradīcija ar latviešu nacionālās atmodas izpausmēm. Ieskicējot kultūrvēsturisko fonu, klausītāji no jauna izdzīvos Liepājas operas māksliniecisko uzplaukumu 20. gadsimta 20. un 30. gados, kad publikai bija iespēja dzirdēt izcilus solistus gan viņu karjeras sākumā, gan briedumā. Operas darbību periodiski ietekmēja arī politiskie notikumi, tostarp Otrais pasaules karš. Okupācijas režīmi nozīmēja gan repertuāra cenzūru, gan arī personāla izmaiņas. Mākslinieku dzīvesstāsti atklās okupāciju destruktīvo un represīvo dabu, kā arī iezīmēs operas tradīcijas apsīkuma iemeslus padomju periodā, kad par spīti atbalsta trūkumam atkal un atkal tika veidoti operu iestudējumi, cenšoties  Liepājā  atjaunot kādreizējo skatuves mākslas dažādību.

Muzikālo sarunu klubam interesenti bez dalības maksas var pievienoties jebkurā laikā, pieteikšanās ir atvērta. Lekcijās var piedalīties gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles “Lielais dzintars” Kamerzālē, gan attālināti, skatoties tās tiešraidē no jebkuras vietas Latvijā un pasaulē platformā www.digitalaisdzintars.lv. Pēc astoņu lekciju cikla noslēguma, dalībniekiem, kuri būs piedalījušies vismaz piecās lekcijās, būs iespēja saņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos. Apliecinājumu varēs saņemt tikai tie apmeklētāji, kuri pirms lekcijas reģistrējušies klātienes vai tiešsaistes apmeklējumam.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: info@lielaisdzintars.lv vai zvanot pa tālr.: 634 24 555. Darba laiks: P.-Pk. 11.00-17.00, S.-Sv. 10.00-15.00. Interesenti, kuri vēlas piedalīties lekcijās attālinātiunsaņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos, aicināti aizpildīt pieteikuma veidlapu šeit: https://bit.ly/dzintara-sarunu-klubs-2

Videolekcija būs vērojama tikai tiešraidē digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv. “Digitālā dzintara” reģistrētajiem lietotājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus lektoriem “tērzētavā”. Lai kļūtu par reģistrētu lietotāju, nospiediet šeit. Lekciju iepriekšminētajā vietnē varēs vērot arī dalībnieki bez iepriekšējas reģistrācijas. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā, klausītāji aicināti rakstīt uz e-pastu: info@digitalaisdzintars.lv

Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Lekciju ciklu organizē Liep koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Atbalsta:Liepājas pašvaldība, fonds “Uniting History” un Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” atbalsta biedrība.


LEKCIJU PLĀNS*

I SEMESTRIS

11. oktobris | otrdiena | 18.00

Operas tradīcija Liepājā. Personības un likteņi

Lektore: Vēsma Lēvalde

22. novembris | otrdiena | 18.00

Livonijas mūzika viduslaikos un reformācijas turbulencēs

Lektors: Guntars Prānis

13. decembris | otrdiena | 18.00

Mūzika 18. gadsimtā: Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā

Lektors: Māris Kupčs

*Informācija par II semestrī plānotajām lekcijām tiks papildināta drīzumā. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai koncertzāles mājaslapā: www.lielaisdzintars.lv


Saistītie pasākumi


MARTS