Jaunumi


 
 

“Lielais dzintars” uzsācis starptautisku projektu laikmetīgās mūzikas un cirka popularizēšanai jauniešu vidū

06. MARTS

2023


Pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam, 2023. gadā koncertzāle “Lielais dzintars” organizēs četras reģionālās radošās darbnīcas vērienīga projekta “Mākslu laboratorija “CirqueMusique”” ietvaros. Tā rezultātā 2024. gada sākumā iecerēts veidot mobilu starpdisciplināru laikmetīgās mūzikas izrādi ar cirka elementiem, kas paredzēta jauniešu auditorijai vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Izrāde taps, apvienojot spēkus ar Norvēģijas un Islandes cirka un teātra māksliniekiem, kā arī piesaistot izcilus Latvijas komponistus, cirka māksliniekus un mūziķus, un, pats galvenais, iesaistot arī pašus jauniešus.

Koncertzāles valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons: “Mūsu pieredze liecina, ka jauniešiem reģionos nav brīvi un regulāri pieejamas mūsdienu mākslas izpausmes, kas turklāt radītas tieši viņu vecumposmam. Koncertzāle mērķtiecīgi veido izglītojošas mākslinieciskās programmas, tāpēc priecājamies, ka ar EEZ granta atbalstu varam piesaistīt arī starptautiskus māksliniekus mūsu ieceru īstenošanai. Viena no projekta pievienotajām vērtībām ir iespēja ne tikai parādīt jauniešiem laikmetīgo mūziku un cirku, bet arī praktiski iesaistīt viņus izrādes veidošanā ar radošo darbnīcu palīdzību. Arī mēs, projekta komanda, esam sajūsmā par iespēju eksperimentēt ar mākslas formu sapludināšanu, kas reizē ir arī profesionāls izaicinājums.”

Projekta mākslinieciskais vadītājs ir cirka mākslinieks un žonglieris no Norvēģijas Julians Sēters (Julian Saether). Viņa pieredze darbā ar dažādu disciplīnu māksliniekiem nodrošinās to, lai daudzveidīgu māksliniecisku pieredzi un jaunu radošo šķautņu atklāšanu sevī piedzīvo gan radošo darbnīcu dalībnieki – jaunieši, gan projektā iesaistītie komponisti un mākslinieki. Savukārt Islandi projektā pārstāv starptautisku atzinību ieguvusi māksliniece, Handbendi Leļlu teātra mākslinieciskā vadītāja Greta Klafa (Greta Clough). Greta vadīs auditorijas attīstības seminārus reģionālo kultūras iestāžu pārstāvjiem, daloties savā pieredzē, kā kultūras iniciatīvas var izmantot lauku reģionu un kopienu atjaunošanai un attīstībai.

“CirqueMusique” norisē ir iesaistīti četri starptautiski atzīti latviešu jaunās paaudzes komponisti – Krists Auznieks, Platons Buravickis, Linda Leimane un Santa Ratniece. Komponistu uzdevums būs radošo darbnīcu dalībniekiem atklāt laikmetīgās mūzikas un kompozīcijas pasauli, bet projekta noslēgumā radīt jaundarbu, kurā satiekas mūzikas un cirka pasaule. Īstenot komponistu idejas palīdzēs pieci izcili latviešu mūziķi – vijolniece Agnese Kanniņa, klarnetists Kārlis Catlaks, basģitārists Edvīns Ozols, perkusioniste Elīna Endzele un flautiste Liene Dobičina. Mūziķi vadīs arī meistarklases reģionālo mūzikas skolu audzēkņiem. 

Mākslu laboratorijas īpašā iezīme ir cirka mākslas un mūzikas sinerģija, tāpēc Latvijas mērogā tas būs ievērojams notikums, eksperimentāli apvienojot šīs abas mākslu disciplīnas. Cirka mākslu projektā pārstāvēs mākslinieki no Norvēģijas – žonglieris Julians Sēters un akrobāte Zelda Līsenga Storvīka (Zelda Lyseng Storvik), kā arī Rīgas cirka skolas viestreneri – žonglieris Egils Zvejnieks, akrobāts ar specializāciju Sīra ratā Aleksejs Smolovs un klauns-žonglieris Mariano Gedvillo (Mariano Gedwillo) ar skatuves vārdu Cronopio no Argentīnas.

Radošās darbnīcas notiks četrās Latvijas koncertzālēs – Rēzeknē, Cēsīs, Liepājā un Ventspilī šī gada pavasarī un rudenī, savukārt noslēguma izrādi izrādīs nākamā gada februārī Rīgā. Projekta norisei var sekot līdzi koncertzāles mājaslapā, sadaļā “Par mums”https://lielaisdzintars.lv/lv/cirque-musique, kā arī koncertzāles sociālo tīklu kontos. 

Projekts “Mākslu laboratorija “CirqueMusique”” saņem dotācijas 249 972 EUR apmērā no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu ietvaros.