Jaunumi


 
 

Liepājas koncertzālē notiks ukraiņu kopienas vakars un atklās izstādi

16. FEBRUĀRIS

2023


24. februāris iezīmēs tieši gadu kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā. Šis datums spilgti apliecina nepieciešamību turpināt palīdzēt ukraiņu tautai. Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” aicina šajā dienā vienoties atbalstā caur mūzikas un mākslas valodu. Plkst. 17.00 ikviens laipni gaidīts uz fotogrāfes Veronikas Simoņenkovas izstādes “Kopā ar Ukrainu” atklāšanu, kam sekos muzikāla satikšanās neformālā gaisotnē ukraiņu kopienas vakarā.

Fotogrāfes Veronikas Simoņenkovas fotosērija “#KopāArUkrainu. Ukrainas kara bēgļi Latvijā” aizsākās pērn Mākslas stacijā “Dubulti”, kad to rotāja Šveices mākslinieka Tomasa Hiršhorna instalācija “ART = SHELTER”. Šo simbolisko patvērumu mākslā apmeklēja arī Latvijā dzīvojošie Ukrainas kara bēgļi, kurus fotogrāfe iemūžināja bez samākslotības – domīgus, satrauktus, bēdīgus, arī spēcīgus, nesalaužamus un priecāties spējīgus. Portreti aicina pamanīt un nepalikt vienaldzīgiem, bet sniegt atbalstu un palīdzēt Ukrainas ļaudīm.

Izstādes atklāšana iezīmēs fotosērijas turpinājumu – Liepājā dzīvojošo Ukrainas kara bēgļu portretus, kas iemūžināti Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” interjerā un apkārtnē. Uz fotografēšanos koncertzālē atnāca 38 ukraiņi, kas patvērušies Liepājā – ģimenes un jaunieši. Trīs dienās Veronika Simoņenkova radīja vairākus simtus portretu, no kuriem 76 tiks izstādīti līdzās mākslas stacijā tapušajām fotogrāfijām.

“Fotosērija dokumentē mūsu laiku ar baiso Ukrainas karu. Tajā ietvertās fotogrāfijas piešķir konkrētu cilvēcisku dimensiju augstajiem vārdiem no politiskajām tribīnēm par varonīgo ukraiņu tautu, kas visai pasaulei apliecina nelokāmu gribu dzīvot brīvā, demokrātiskā valstī un ar neuzvaramu sīkstumu stājas pretī krievu agresijai,” projekta būtību skaidro izstādes kuratore Inga Šteimane.

Veronikas Simoņenkovas ukraiņu portretus raksturo ģimenes albuma raibums, sirsnība un optimisms – bērni rotaļājas, pusaudži sapņo un pielaiko lomas, bet pieaugušie turpina mīlēt dzīvi. Karš ir konteksts, kas akcentē cilvēcības trauslumu un brīnumaino spēku. Ir redzamas pašu portretējamo vēlmes, kā sevi parādīt. Un ir redzama autores prasme strādāt ar situācijas improvizāciju, lai sasniegtu modeļa psiholoģisko brīvību un noķertu to gaismas, telpiskā rakursa un rakstura niansi, kas aizved tālāk par pašreizējo brīdi.Fotogrāfijas līdz pat 15. aprīlim būs skatāmas Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” 2. stāvā, publiskajā zonā.

Pēc izstādes atklāšanas sekosukraiņu kopienas vakars koncertzāles Kamerzālē, kuru aicināti apmeklēt gan ukraiņi, kas raduši patvērumu Liepājā un reģionā, gan viņu atbalstītāji. Kopā sanākšana būs iespēja atbalstīt vienam, vairot spēku un cerību. 

“Koncertzāles komanda nosoda šo nežēlīgo karu, tādēļ kopā ar partneriem vēlamies paust atbalstu ukraiņu tautai caur mūzikas un mākslas valodu. Kā kultūras iestāde, vēlamies integrēt kopienu un parādīt, ka koncertzāle ir atvērta jaunajiem iedzīvotājiem,” pasākuma nozīmi akcentē SIA “Lielais Dzintars” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Kopienas vakara apmeklētājus uzmundrinās gan muzikālas performances, gan dejas un dzejas lasījumi, kurus sniegs ukraiņu kopienas pārstāvji, pazīstami mūziķi, mākslinieki un izpildītāji. Vakara gaitā sanākušie tiks aicināti arī dalīties ar saviem pēdējā gada pieredzes stāstiem. Pasākums notiks latviešu un ukraiņu valodā.

Notikumu atbalsta Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”, Liepājas Simfoniskais orķestris, Liepājas teātris, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris “Laiks” (dir. Ilze Balode), bērnu un jauniešu folkloras kopa “Ķocis”, Liepājas pašvaldība u. c.


Saistītie pasākumi


MARTS