Jaunumi


 
 

Pirmo reizi klātienē izskan Liepājas Simfoniskā orķestra koncertsarunu cikls “Simfonija TUVĀK”

21. APRĪLIS

2023


Vakar (20. aprīlī) Liepājas Simfoniskais orķestris pirmo reizi savu koncertu ciklu “Simfonija TUVĀK” aicināja baudīt klātienē. Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” orķestris atskaņoja vienu no skaistākajām 19. gadsimta simfonijām, proti, Ludviga van Bēthovena Astoto simfoniju.

Līdz ar šo koncertu diriģents Atvars Lakstīgala piepildīja savu sapni – nu viņa repertuārā ir visas deviņas Vīnes klasiķa simfonijas.

Foto galerija lejupielādei: https://failiem.lv/u/52nz4pfrg (autors: Jānis Vecbrālis).

Atgādinām, ka lielu popularitāti guvušo tiešsaistes koncertu ciklu “Simfonija TUVĀK” Liepājas Simfoniskais orķestris izveidoja pirms diviem gadiem, lai iepazīstinātu klausītājus ar pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jāzina ikvienam. 2021. gadā orķestris par šo koncertu ciklu tika nominēts Lielajai mūzikas balvai.

Arī klātienē koncerts un saruna “Simfonija TUVĀK. Bēthovena Astotā” kā ierasts sākās ar mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža ievadvārdiem, kuros viņš atklāja simfonijas tapšanas laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas. Pēc koncerta klausītājiem bija iespēja neformālā sarunā tikties ar diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

Jau pirms koncerta diriģents neslēpa savu prieku: “Astotā simfonija man ir īpaša! No visām Bēthovena simfoniju partitūrām kā pusaudzis pirmoreiz rokās turēju tieši Astotās partitūru. Mācoties Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā, no bibliotēkas pilnīgi nejauši izvēlējos šo partitūru, lai vienkārši pašķirstītu un mēģinātu iztēloties sevi kā diriģentu. Tieši ar šo simfoniju es stājos Mūzikas akadēmijā kā diriģents un, lai gan toreiz iestājeksāmenā man spēlēja klavieres četrrocīgi, savās domās iztēlojos, ka tas ir orķestris. Vēlāk septiņu gadu laikā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri vienu pēc otras atskaņojām visas dižgara simfonijas, izņemot Astoto, kas līdz šim mums bija palikusi kā nepiepildīts sapnis, kurš nu kļūs par īstenību!”

Jau nākamo piektdien, 28. aprīlī pulksten 19, Liepājas Simfoniskais orķestris aicina baudīt simfoniskā romantisma koncertprogrammu, ko Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” igauņu diriģenta Risto Josta vadībā atskaņos kopā ar izcilo latviešu čellisti Martu Sudrabu. Programmā iekļauta divu angļu komponistu mūzika: klasiķis Edvards Elgars un “Grammy” balvas nominante Anna Klaina, kā arī Johannesa Brāmsa Trešā simfonija.

Savukārt, 12. maijā pulksten 19 turpat savā mājvietā – koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājas Simfoniskais orķestris svinēs savas 142. koncertsezonas noslēgumu, kas reizē būs arī pirmā sezona, kas aizvadīta galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Koncerta programma būs krāšņa – Riharda Štrausa simfoniskā poēma ”Makbets” un Sergeja Prokofjeva Trešais klavierkoncerts ar Antonu Ļahovski solista lomā.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Koncertus atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.

Saistītie pasākumi


MARTS