Jaunumi


 
 

Interesenti aicināti uz izglītojošu lekciju par 18. gs. mūziku Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā

06. DECEMBRIS

2022


Otrdien, 13. decembrī plkst. 18.00 Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” izglītojošajā lekciju ciklā pieaugušajiem “Dzintara muzikālo sarunu klubs” viesosies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) asociētais profesors un Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs, kurš iepazīstinās klausītājus ar Latvijas mūzikas dzīves attīstību 18. gadsimtā – Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā. Interesenti aicināti apmeklēt šo lekciju, kā klātienē, tā tiešsaistē, kā arī pieteikt dalību lekciju cikla 2. semestrim.

Šajā sarunu kluba tikšanās reizē Māris Kupčs, kurš uzskatāms par vienu no vadošajiem senās mūzikas pētniekiem Latvijā,aizraujošā stāstījumā atklās dažādus interesantus faktus par mūzikas dzīvi 18. gadsimta Latvijā: 

“Kurzemes hercogistē un Rīgā šis laikmets ir iezīmīgs ar daudziem svarīgiem notikumiem ne tikai politikā (Ziemeļu karš un tam sekojošā Rīgas un Vidzemes nonākšana Krievijas Impērijas sastāvā, Ketleru dinastijas gals un varas maiņas Kurzemē, u.c.), bet arī kultūras jomā. Baroka laikmetu un franču kultūras dominanci gadsimta vidū pakāpeniski nomaina jaunas vēsmas – ir sācies Apgaismības laikmets, kurš līdz ar daudzām citām svaigām vēsmām atnes arī ideju par vietējo (latviešu) valodas attīstību. Kurzemē īpaši šī sēkla krīt vareni auglīgā augsnē un gadsimta otrajā pusē ir radušies ne tikai literāri darbi, bet arī profesionālās mūzikas pirmie skaņdarbi. Viens no šiem agrākajiem skaņdarbiem korim un orķestrim t.s. “Latviešu kantāte” radies un pirmatskaņots tieši Liepājā, Sv. Annas baznīcā, latviešu draudzes pasūtījuma rezultātā". 

Tā kā šī būs pēdējā 2022. gada lekcija, mūzikas entuziasti aicināti pieteikt dalību arī lekciju cikla 2. semestrim, kas sāksies ar 2023. gada 17. janvāri un ilgs līdz pat 16. maijam. Tāpat kā līdz šim, lekcijas notiks reizi mēnesī otrdienu vakaros, kuros klausītāji varēs iepazīt Latvijas mūzikas attīstības vēsturi no 19. līdz 21. gadsimtam. Šajā laikmetu nogrieznī pieredzētas latviešu mūzikas pirmās virsotnes, mūsu jaundibinātās valsts izaicinājumi, pretrunu pilnie padomju okupācijas gadi, kā arī pēcāk sekojošais atvērtums pasaulei un brīvai radošuma izpausmei.

Māris Kupčs ir atzīts un pieprasīts vieslektors Eiropas augstskolās, īpaši jomās, kas skar Baha laika kora dziedāšanas un izpildījuma specifiku, 17. – 18. gs. operas izpildījuma un teātru repertuāra jautājumus, kā arī agrīnā romantisma orķestra izpildījumu. Kopš 2014. gada izvēlēts par vienu no Eiropas senās mūzikas mentoriem starptautiskajā “Radošā Eiropa” projektā EEEMERGING. Par sasniegumiem senās mūzikas pētniecībā 2020. gadā iecelts arī par Triju zvaigžņu ordeņa virsnieku. Viņš dibinājis starptautisku atzinību guvušo kori “Balsis”, baroka orķestri Collegium Musicum Riga, baroka kori Collegium Choro Musici Riga un JVLMA Senās mūzikas katedru. Kā viesdiriģents veiksmīgi darbojies gan simfonisko koncertu, gan operas un muzikālo izrāžu jomā, koncertējot Baltijas valstīs, Kanādā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Polijā, Krievijā, Zviedrijā, Izraēlā un ASV. Līdztekus aktīvai koncertdarbībai Kupčs darbojas arī kā producents izrāžu un ierakstu veidošanā. Kopš 2018. gada ir prestižās britu izdevniecības Toccata Classics mākslinieks. 

Muzikālo sarunu klubam interesenti bez dalības maksas var pievienoties jebkurā laikā. Lekcijās var piedalīties gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles “Lielais dzintars” Kamerzālē, gan attālināti, skatoties tās tiešraidē no jebkuras vietas Latvijā un pasaulē platformā www.digitalaisdzintars.lv. Lekciju cikla noslēgumā, dalībniekiem, kuri būs piedalījušies vismaz piecās no astoņām lekcijām, būs iespēja saņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos. Apliecinājumu varēs saņemt tikai tie apmeklētāji, kuri pirms lekcijas reģistrējušies klātienes vai tiešsaistes apmeklējumam.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, interesenti aicināti sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: info@lielaisdzintars.lv vai zvanot pa tālr.: 634 24 555. Darba laiks: P.-Pk. 11.00-17.00, S.-Sv. 10.00-15.00. Interesenti, kuri vēlas piedalīties lekcijās attālinātiunsaņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos, aicināti aizpildīt pieteikuma veidlapu šeit: https://bit.ly/dzintara-sarunu-klubs-2

Videolekcija būs vērojama tikai tiešraidē digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv. “Digitālā dzintara” reģistrētajiem lietotājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus lektoriem “tērzētavā”. Lai kļūtu par reģistrētu lietotāju, nospiediet šeit. Lekciju iepriekšminētajā vietnē varēs vērot arī dalībnieki bez iepriekšējas reģistrācijas. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā, klausītāji aicināti rakstīt uz e-pastu: info@digitalaisdzintars.lv

“Dzintara muzikālo sarunu klubs” ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Lekciju cikls sniedz iespēju pieaugušajiem papildināt zināšanas par mūzikas vēsturi kopā ar mūsu valsts izcilākajiem muzikologiem, mākslas pētniekiem un praktiķiem, uzklausot viņu stāstus, pētījumus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece. 

Lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Lekciju ciklu organizē Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Atbalsta:Liepājas pašvaldība, fonds “Uniting History” un Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” atbalsta biedrība.


LEKCIJU PLĀNS

II SEMESTRIS


17. janvāris | otrdiena | 18.00

Virtuozais un romantiskais 19. gadsimts Latvijā

Lektore: Ilona Breģe


28. februāris | otrdiena | 18.00

Atmoda. Latviešu mūzikas pirmās virsotnes

Lektore: Ilze Šarkovska-Liepiņa


14. marts | otrdiena | 18.00

Komponists un pašu valsts. Jauni pienākumi, jaunas iespējas? 1918 – 1940

Lektore: Ināra Jakubone 


25. aprīlis | otrdiena | 18.00

Mūzika Padomju Latvijā: oficiālais un slēptais, publiskais un neformālais

Lektors: Jānis Kudiņš


16. maijs | otrdiena | 18.00

21. gadsimts Latvijas mūzikā. Sajūtas un pārdomas par mūslaicīgo

Lektore: Baiba Kurpniece


Saistītie pasākumi


MARTS