Jaunumi


 
 

No izstādes līdz neparastai video operai – “Liepājas Mākslas forums” jau šonedēļ

26. SEPTEMBRIS

2022


Jau šajā nedēļas nogalē – piektdien, 30. septembrī plkst. 18.00 līdz ar Berlīnē dzīvojošā latviešu fotogrāfa Iļjas Lipkina personālizstādes atvēršanu tiks atklāts mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Trīs dienu laikā – no piektdienas līdz svētdienai – apmeklētāji tiks aicināti piedzīvot franču salonmūziku, muzikālas performances un skaņu eksperimentus, laikmetīgo deju, video operu, kā arī Rīgas cirka izrādi un meistarklases.

Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” rīkotā festivāla programma šogad aicinās ar mākslas palīdzību uzkrāt laimes devu, lai cīnītos ar nomāktību, kuru radījusi pandēmijas un kara radītā spriedze. Festivāls “ieņems” aizejošā laikmeta industrijas telpu – “Liepājas metalurgu”, pārkausēs metālus nevis domnās, bet uz “Lielā dzintara” skatuves, un mākslas baudītāji paši būs tās radītāji. Tas būs aicinājums tiekties pēc “laba laika” caur mākslas valodu.

Piektdien, 30. septembrī plkst. 18.00 sadarbībā ar Kim? Laikmetīgās mākslas centrukoncertzāles mākslas telpā Civita Nova tiks atklāta kuratores Zanes Onckules veidotā starptautiski atzītā latviešu fotogrāfa Iļjas Lipkina personālizstāde “YOU are the model! YOU are the majority!”, kas tapusi divu fotosesiju ietvaros šopavasar Rīgā un Berlīnē. Fotogrāfijās iemūžināti caur Instagram atlasīti padsmitgadnieki, kuri bez stilistiski uzspiestiem tēla nosacījumiem tverti kā reālās dzīves modeļi kādā pamestā mikroskopiskā dzīvoklī Rīgas centrā. Šajā lielformātu fotogrāfiju sērijā mākslinieks atklāj vispārinātu versiju par mūsdienu globālās kultūras un sabiedrības attīstības pamata apstākļiem. Izstāde bez ieejas maksas būs apskatāma līdz 23. oktobrim.  

Tūlīt pēc izstādes atklāšanas plkst. 19.00, atminoties romantisko pasauli, sekos franču salonmūzikas vakars, kurā mūziku un mākslu baudīsim kā draugu lokā mājās, viesistabā. Šo intīmās noskaņās balstīto koncertu veidos talantīgo mūziķu trio “Surel, Segal & Gubitsch” no Francijas, kuri apvieno trīs raksturus un balsis – Sebastjēna vijoli, Vinsenta čellu un Tomasa elektrisko ģitāru. Gaidāmajā koncertā trio ar paškomponētiem skaņdarbiem un aizraujošām improvizācijām vedīs ceļojumā pa mūzikas žanru pasauli – no argentīniešu tango līdz skaņu eksperimentiem.

Video: 

Vakara kulminācijā plkst. 21.00 sekos karsta ballīte – DJ nakts “Klubnacht Berlin”, kas koncertzāles futūristiskās aprises pārvērtīs par pasaules labāko naktsklubu līdzinieci. Ar hipnotiskiem elektroniskās mūzikas setiem britu multimākslinieks Stīvens Voriks un latviešu eksperimentālo skaņu meistars Kaspars Groševs klausītājus teleportēs uz Ņujorku, Londonu, Berlīni un Rīgu. Abi dīdžeji atveidos šo dažādo lielpilsētu auru skaņās ar atmosfēriskiem sintezatora viļņiem, skaņas efektiem, neparastiem ritmiem un basiem no 70-to un 80-to gadu ierakstiem.

Video: 

Sestdien, 1. oktobrī plkst. 13.00 ar dejas mākslu tiks atdzīvināta bijušās metālapstrādes rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritorija.Horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un mūziķis Juris Kaukulis īpaši šim notikumam prezentēs jaundarbu “Vienkārši skaisti, vienkārši labi”, kasaicinās gan sevī, gan apkārtējā vidē ieraudzīt labo. Abiem māksliniekiem performancē pievienosies Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas studenti un flautiste Liene Dobičina. Apjomīgā teritorija kalpos kā nepārtraukti mainīga un kustībās ceļojoša “skatuve”, no kuras tuvāk ieraudzīt melnās metalurģijas pamestos skursteņus un klausīties kā skan elektriskās ģitāras jaudīgās vibrācijas, flautas aizrautīga vīterošana un smalkie dejotāju soļi.

Video:

Dienas noslēgumā plkst. 19.00 viens no Eiropas vadošajiem skaņu mākslinieku ansambļiem soundinitiative festivāla apmeklētājus pārsteigs ar unikālu klausīšanās pieredzi – interaktīvu muzikālo performanci, kurā skaņdarbu atskaņojumi savīsies ar audiovizuālām improvizācijām, teātra elementiem, video un elektroniku. Ar īpaši “Lielajam dzintaram” veidotu programmu “PIESKĀRIENS” mākslinieki koncertzāles Lielo zāli pārvērtīs par aizraujošu spēles / saspēles laukumu, kurā caur kopīgu pieskārienu pavedienu mūziķi gan savā starpā, gan kopā ar klausītājiem atskaņos savus oriģināldarbus un jaundarbus, kā arī citu mūsdienu komponistu skaņdarbus.

Video:

“Liepājas Mākslas foruma” ietvaros koncertzālē pirmoreiz viesosies Rīgas cirks. Svētdien, 2. oktobrī plkst. 11.00 un 14.00 Rīgas cirka mākslinieki Grēte Grosa no Igaunijas un Juha Mati Eskelinens no Somijas ar pārsteidzošiem gaisa akrobātikas trikiem gan bērniem, gan viņu vecākiem liks izbrīnā pavērties mutēm izrādē “Citroni un medus”. Starplaikā starp abām izrādēm plkst. 12.00 un 13.00 izrāžu apmeklētāji tiks aicināti apgūt dažādus žonglēšanas, veiklības un līdzsvara trikus, piedaloties “Rīgas cirka skolas” profesionāļu vadītās meistarklasēs.

Video:

Festivāla noslēgumā plkst. 17.00 klausītāji varēs baudīt neparasto un pasaulē reti atskaņoto itāļu komponista Fausto Romitelli meistardarbu – video operu “An Index of Metals”jeb “Metālu indekss”. Tā būs sirreāla mūsdienu operas pieredze, kurā apvienojas žilbinoša orķestrācija, metāliskas video projekcijas, elektriska un psihedēliska pasaule un soprāna balss, kas spēlējas ar klausītāju. Šo mežonīgo, abstrakto stāstījumu atskaņos valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” mūziķu ansamblis un poļu soliste Joanna Frešele diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Video:

“Liepājas Mākslas forumu” organizē SIA “Lielais Dzintars”. Pasākumu norisi atbalsta: Liepājas pašvaldība,Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Francijas institūts Latvijā, Valmiermuiža, Kokmuiža un Gardu muti. Partneri: Kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Liepājas speciālā ekonomiskā zona un Rīgas cirks.Biļetes uz maksas pasākumiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3144. Informācija par visiem festivāla pasākumiem lasāma: www.lmf.lielaisdzintars.lv.


Saistītie pasākumi


MARTS